Лікування дисплазії шийки матки як крок до профілактики раку

ginek_01

Дисплазія шийки матки — це атипічні зміни епітелію піхвової частини матки, які часто є передраковим явищем. Це захворювання в основному виникає у жінок, яким від 25-35 років і припадає на приблизно один відсоток жіночого населення (принаймні, у нас, в Україні). Існує три стадії дисплазії матки:

  1. Легка (мінімальні зміни в тканинах в нижній третині шийки).
  2. Помірна (зміни спостерігаються в нижній та середній частинах).
  3. Важка (патологічні зміни відбуваються в епітелії всієї шийки, може стати передумовою раку).

Як правило, причиною дисплазії шийки матки стають онкогенні типи вірусу папіломи та генітальні бородавки. Тому їх потрібно вчасно видаляти, при чому бажано безопераційним шляхом (оскільки трапляються випадки, коли будь-які порушення таких явищ тільки провокують ракові пухлини). Не варто відкидати і такий потужний збудник, як погані звички (алкоголь, тютюн) та постійний стресовий стан.

Діагностувати це досить неприємне захворювання можна кількома способами. Перш за все — огляд шийки матки у гінеколога, за допомогою гінекологічних дзеркал. Потім варто перевірити колькоскопом, так як за допомогою цього апарату можна набагато детальніше роздивитись уражене місце. Наступний крок — цитологічне дослідження ПАП-мазка на атипові клітини та біопсія матки. Також не варто забувати про імунологічний ПЛР-метод і гістологічне дослідження біоптату.

Легкі стадії дисплазії шийки матки переважно перемагаються імунною системою людини. Якщо ж  це не відбулось і виникла важка стадія, то тут вже потрібне лікування. У сучасних клініках лікування відбувається двома способами:

  • радіохвильовим методом (за допомогою апарату Сургітрон);
  • рідким азотом (кріохірургічний метод).

Після лікування третьої стадії дисплазії потрібно проходити диспансерний огляд раз на пів року.

Як попередити рак шийки матки і уникнути дисплазії?

Не міняти часто партнерів, ставитись до сексу відповідально, уникати будь-яких інфекцій, вести здоровий спосіб життя, регулярно перевірятись у гінеколога (а партнера переконливо вести на огляд до уролога), раз на рік робити ПАП-тест, уважно ставитись до свого організму і вчасно діагностувати та лікувати ЗППП та венеричні захворювання. 

Дотримуючись усіх вищевказаних настанов, Ви зможете зовсім не переживати за своє здоров’я, а що ж може бути важливішим, ніж спокій і впевненість у майбутньому? 

«Оксфорд-Медікал» у Львові, записатить до гінеколога